¨

Bli kvitt sinnarynken med Botox

Bli kvitt sinnarynken med Botox

Botox mot Sinnarynker: En Effektiv Løsning for Glattere Hud

Sinnarynker, også kjent som bekymringsrynker eller furer mellom øyenbrynene, er et helt vanlig bekymringsområde eller aldringstegn for mange mennesker.

"Sinnarynken" består av vertikale linjer som dannes mellom øyenbrynene, og kan gi et bekymret eller sint uttrykk. Linjene kan bli mer tydelige med alderen etterhvert som produksjonen av kollagen og elastin avtar. Dersom du plages over dette, er det fint å vite at det heldigvis finnes effektive behandlinger hvis du vil bli kvitt sinnarynken. De mest populære behandlingene er fillers og botox.

Hva er Botox?

Botox, eller botulinumtoksin, er et nevrotoksin som produseres av bakterien Clostridium botulinum. Oppdagelsen av Botox som en medisinsk behandling har en interessant historie. I begynnelsen av 1820-tallet, ble det bemerket at folk som hadde spist forurenset mat utviklet muskellammelser. Det var først på midten av 1900-tallet at forskere klarte å isolere det aktive nevrotoksinet i Botox og identifisere dets potensiale i medisinske applikasjoner.

Botox har et bredt spekter av medisinske og kosmetiske bruk. Opprinnelig ble Botox brukt til å behandle muskelproblemer som skjeling og muskelspasmer. På begynnelsen av 2000 tallet ble Botox godkjent for kosmetisk bruk, spesielt for behandling av rynker og linjer i ansiktet, inkludert sinnarynken.

I medisinsk sammenheng er Botox også godkjent for behandling av migrene, overaktiv blære, urininkontinens, kraftig svetting i armhulene og andre tilstander. Botox brukes da for å behandle diagnoser og helseplager. Kosmetisk bruk av botox handler i hovedsak om å gi musklene en pause fra muskelbevegelser som danner rynker.

Hvordan bli kvitt sinnarynken med botox?

Sinnarynken dannes av musklene mellom øyenbrynene som kalles glabella complex. Når vi gjør ansiktsuttrykk som å rynke brynene eller uttrykke bekymring, trekker disse musklene seg sammen, og det fører til at huden folder seg og danner det mange kaller "sinnarynken". Over tid og gjentatt bevegelse kan denne rynken bli mer permanent og tydelig. Dette gjelder spesielt jo eldre vi blir.

Botox fungerer ved å blokkere signaler fra nervene til musklene. Når Botox injiseres i sinnarynken, forhindrer det at musklene trekker seg sammen, og dermed reduseres bevegelsen som forårsaker rynken. Dette gir musklene tid til å slappe av og gir huden en sjanse til å glatte seg ut. Musklene får en pause fra aktiviteten som danner rynker.

Botox-behandling for sinnarynken er en enkel og relativt smertefri prosedyre. Behandlingen utføres ved at behandleren identifiseres musklene som er involvert i glabella complex, nemlig currugator supercilia, procerus og depressor supercilia. Området blir først sterilisert, deretter settes Botox i små doser i sinnarynken med en svært tynn nål. Selve prosedyren er utført på 30 minutter, og det brukes faste doser med botox.

Som hovedregel kan pasienten gjenoppta sine daglige aktiviteter umiddelbart.

Det er viktig å merke seg at behandlingen regnes som off-label bruk av legemiddelet og er ikke allment anerkjent av myndighetene.

Effekten av botox i sinnarynken

Effekten av botox er muskellammelse, og for å forstå effekten kan det være nyttig å forstå forskjellen mellom dynamiske og statiske linjer.

Dynamiske linjer dannes ved at muskler trekker seg sammen og er i bevegelse. Statiske linjer er til stede selv når ansiktet er i hvile og uten bevegelse. Over tid kan gjentatte dynamiske linjer forårsake at huden mister elastisitet, og sinnarynken blir mer permanent og tydelig, selv når musklene er i ro. Statiske linjer er ofte dypere og kan være mer utfordrende å behandle enn dynamiske linjer. I noen tilfeller kan det være aktuelt å sette fillers for å fylle ut linjene.

Når Botox injiseres i muskelene som utgjør sinnarynken, blokkers signalene som trekker musklene sammen slik at det ikke oppstår dynamiske linjer. Resultatet av botox i sinnarynken gir musklene en sjanse til å slappe av, og sinnarynken vil glattes ut etterhvert som huden fornyer seg. Resultatet er en jevnere hud og et mer avslappet ansiktsuttrykk.

Hvor lenge varer botox i sinnarynken?

Botox i sinnarynken har en varighet på 3 - 4 måneder. Musklene vil gradvis få kontakt igjen, og muskelakvitet vil med tiden danne nye rynker og linjer. Dersom du ønsker å opprettholde resultatet må behandlingen gjentas.

Ved dype furer og linjer kan behandlingen kombineres med fillers, men det finnes ingen tilgjengelige kliniske data på effektivitet eller toleranse av slik kombinasjon. Fillers kan være med på å "brette ut" linjene slik at de reduseres.

Pris botox i sinnarynken i Oslo

Botox mot sinnarynken koster ca. 1500 - 2500 kroner i Oslo. Prisene varierer fra klinikk til klinikk.

Dersom du finner klinikker eller helsepersonell med kunstig lave priser så kan det være en grunn til å styre unna. Botox er et reseptbelagt legemiddel som er dyrt i innkjøp. Behandlingen krever dessuten en forutgående undersøkelse og ordinering fra lege, og sykepleier kan kun sette botox som legens medhjelper. I tillegg er det nødvendig med utdanning og erfaring for å utføre behandlingen.

Risiko og bivirkning

Injeksjon av Botox innebærer en viss risiko for infeksjon, blødning, smerte, og mulig vevsskade.

I følge Felleskatalogteksten er det forventet at Botox vil forårsake lokal muskelsvekkelse i behandlingsområdet. Det er rapportert om tilhørende bivirkninger som lokal smerte, betennelse, ømhet, hevelse, og blåmerker. Noen pasienter kan oppleve nålerelatert smerte og angst, som kan utløse besvimelse (vasovagal reaksjon). Det er også sjeldne tilfeller av feber og influensasyndrom etter Botox-injeksjoner.

Vær oppmerksom på at det er flere bivirkninger som vurderes som vanlige, med en forekomst på mellom 1 og 10 % blant pasientene.

Oppsummert: Botox mot sinnarynker

Botox er en effektiv og populær behandling for å redusere sinnarynker og andre rynker i ansiktet. Botox blokkerer musklene fra å trekke seg sammen, gir huden muligheten til å glatte seg ut og gi deg et yngre og mer avslappet utseende. Behandlingen er rask og enkel, og resultatene varer i flere måneder. Det er imidlertid viktig å konsultere en erfaren og kvalifisert medisinsk profesjonell for å få den beste behandlingen, og sette seg inn i risiko og bivirkning før behandlingen utføres.