¨

Botox i pannen

Botox i pannen

Botox i pannen

Er du plaget over rynker i pannen? Botox-behandlinger har blitt stadig mer populære som en ikke-kirurgisk løsning for å redusere rynker i pannen. En av de vanligste områdene som behandles med Botox er pannen. I denne artikkelen vil vi utforske hva Botox er, hvordan behandlingen utføres, hva du kan forvente av resultatene, pris for botox i pannen og gjøre deg oppmerksom på det er risiko og bivirkning forbundet med slike behandlinger.

Hva er Botox?

Botox, også kjent som botulinumtoksin type A, har en interessant historie og har blitt brukt i ulike medisinske sammenhenger gjennom årene. Her vil vi først gjøre rede for opphavet til Botox, deretter medisinsk bruk og kosmetisk bruk i mer detalj. Det er nemlig først i nyere tid at botox i pannen har blitt mer populært.

Opphavet til Botox:

Botulinumtoksinet ble oppdaget av den tyske legen Justinus Kerner på 1820-tallet. Han studerte en matforgiftning som forårsaket lammelse. Dette skyldtes at matforgiftning ofte oppsto etter å ha spist pølser som var dårlig lagret. Kerner kalte dette for pølsegift. 50 år senere ble dette kalt "botulisme" fra det latinske ordet "botulus," som betyr pølse. Hvem hadde trodd at Botox startet med en dårlig lagret pølse?

I 1895 avdekket den belgiske bakterologen Émile Pierre-Marie van Ermengem at en skinke var forgiftet med en bakterie Clostridium botulinium, som er det latinske navnet på bakterien som forårsaker botulisme. Han ble den første som kalrte å isolere bakterien.

På 1940-tallet utførte forskere som Dr. Herman Sommer, Dr. Edward J. Schantz og Dr. Arnold Burgen grundigere forskning på botulinumtoksinet. De identifiserte de ulike typene av toksinet, og det ble tydelig at botulinumtoksin type A var det mest potent. Dette banet vei for ytterligere undersøkelser om toksinets medisinske potensial.

Medisinsk bruk av Botox:

Bruk av botulinumtoksin i medisinsk behandling ble først introdusert av Dr. Alan B. Scott på 1980-tallet, da han begynte å utforske bruken av Botox for å behandle skjeling. Han oppdaget at ved å injisere Botox i øyemuskulaturen kunne han korrigere skjeling og behandle spasmer i øyelokksmuskulaturen. Dette banet vei for ytterligere forskning og utvikling av Botox som medisinsk behandlingsmetode.

I 1980 kjøpte det anerkjente legemiddelfirmaet Allergan rettighetene til å selge Dr. Scotts botulinumtoksin type A. Senere kjøpte de også retten til innholdet, og omdøpte det til Botox.

I 1989 tok bruken av Botox en spennende vending da det ble brukt for å behandle rynker. Forskere og leger oppdaget at Botox-injeksjoner hadde en bemerkelsesverdig evne til midlertidig å redusere synlige tegn på aldring, spesielt i områder som glabellalinjen (bekymringsrynker) mellom øyenbrynene. Dette ble en revolusjon innen kosmetisk medisin, og bruken av Botox i estetisk behandling har siden blitt svært populær. 

I dag har Botox blitt godkjent for en rekke medisinske tilstander og behandlinger. For eksempel er det godkjent for å behandle kronisk migrene hos voksne i PREEMPT-regimet. Botox har også vist seg å være effektivt for å behandle vedvarende muskelspasmer i føtter, ankler, håndledd, hender, øyelokk, ansikt, nakke og skuldre hos voksne (for barn kun føtter og ankler).

Botox blir også brukt til å behandle overaktiv blære med urinlekkasje ved å injisere det i blæreveggen, noe som kan gi lindring for de som lider av denne tilstanden. I tillegg har Botox vist seg å være en effektiv behandling for hyperhidrose, eller overdreven svette, spesielt i armhulene.

Det er verdt å merke seg at Botox også har blitt brukt eksperimentelt for andre medisinske tilstander, som for eksempel spastisitet hos personer med cerebral parese, muskelspasmer i nakken (cervikal dystoni), og til og med for å behandle depresjon, men disse bruksområdene er fortsatt under undersøkelse og forskning for å fastslå effektivitet og sikkerhet.

Botox har uten tvil hatt en betydelig innvirkning på medisinsk behandling og estetiske prosedyrer, og det fortsetter å være en viktig ressurs for pasienter som enten søker lindring fra forskjellige medisinske tilstander, og de som ønsker å redusere synlige tegn på aldring. Det er viktig å merke seg at Botox skal settes av kvalifisert helsepersonell, og pasienter alltid må konsultere med en lege før de gjennomgår behandling. Legen vurderer om det er grunnlag for medisinsk bruk av Botox, og i dag har Botox et omfattende bruksområde:

  1. Cerebral parese hos barn over 2 år: Botox kan brukes som en tilleggsbehandling for å redusere spastisitet i ankler og føtter hos barn med cerebral parese, som hjelper dem med å bevege seg bedre.
  2. Slagpasienter hos voksne: Botox kan brukes for å behandle spastisitet i ankler, føtter, håndledd og hender hos voksne som har hatt et slag, og hjelper dem med å få bedre kontroll over bevegelsene sine.
  3. Dystonier og spasmer: Botox er effektivt for å lindre symptomer som blefarospasme (ukontrollerte øyebevegelser), hemifacial spasme (ukontrollerte muskelsammentrekninger i ansiktet) og cervikal dystoni (vridning av nakken).
  4. Kronisk migrene: For voksne som lider av kronisk migrene, kan Botox gi lindring ved å redusere antall migrenedager i løpet av en måned, spesielt for de som ikke har hatt nytte av annen forebyggende migrenebehandling.
  5. Overaktiv blære: Botox kan brukes for voksne med idiopatisk overaktiv blære som opplever urininkontinens og hyppig vannlating, og som ikke har hatt nytte av andre medikamenter.
  6. Nevrogen blære: For voksne med nevrogen blære på grunn av ryggmargsskade eller multippel sklerose, kan Botox hjelpe med å kontrollere urininkontinens og økt vannlatingsfrekvens.
  7. Alvorlig primær aksillær hyperhidrose: Botox kan brukes til voksne som lider av overdreven svette i armhulene som forstyrrer daglige aktiviteter og ikke har hatt nytte av annen behandling.

Kosmetisk bruk av Botox:

Botox fikk sin første godkjenning for kosmetisk bruk i 2002 da FDA godkjente det for midlertidig reduksjon av moderate til alvorlige glabellalinjer, også kjent som "bekymringsrynker" eller "sinnarynke". Dette er linjene som oppstår mellom øyenbrynene. Dette markerte begynnelsen på Botox-revolusjonen innen kosmetisk medisin, og behandlingen ble raskt populær blant de som ønsket å redusere synlige tegn på aldring uten kirurgi. Siden den tid har botox i pannen blitt stadig mer populært.

Siden den gang har bruken av Botox i kosmetiske sammenhenger økt enormt. Botox brukes nå til å behandle forskjellige ansiktsrynker, inkludert pannerynker, kråketær og smilerynker rundt øynene. Det har også vist seg å være effektivt for å løfte øyenbrynene, redusere røykelinjer, rundt munnen og myke opp "band" eller stramhetslinjer på halsen. Selv om kosmetisk bruk av Botox har en godkjenning fra helsemyndighetene i USA, finnes ingen tilsvarende godkjenning i Norge. All bruk av kosmetisk bruk regnes for å være utenfor indikasjonsområde, dvs. den regnes for "off label". Slik off label bruk er ikke alminnelig anerkjent.

Hvordan settes Botox mot rynker i pannen?

Botox-behandlingen utføres vanligvis av en erfaren medisinsk fagperson, som for eksempel en lege eller en kosmetisk sykepleier. Før behandlingen starter, vil du ha en konsultasjon med behandleren din for å diskutere dine mål og forventninger, samt eventuelle medisinske forhold og allergier du måtte ha. Behandleren identifiserer glabella complex som består av muskulene corrugator supercilia, procerus og depressor supercilia. Dette er musklene som danner "sinnarynken". Ved behandling av hele pannen må det også settes botox i frontalis rhytids som består av lateral limbus og supraorbital ridge. Behandleren må identifisere hvordan muskelen ser ut når den er i aktiv tilstand for å identifisere hvor i pannen botox skal settes.

Dosene som settes ved behandling av botox i pannen er som regel fastsatt på forhånd i en protokoll, og utgjør normalt 50 - 60E.

Behandlingsområdet blir grundig sterilisert med riktig type sprit for å redusere risikoen for infeksjon. Botox i pannen settes ved bruk av en veldig tynn nål på utvalgte steder i pannen. Behandlingen er lite smertefull, og mange opplever bare mildt ubehag. Selve behandlingen er som regel over på 15 minutter.

Forventet resultat av Botox i pannen

Mange lurer på hva de kan forvente av botox i pannen, og det er viktig å forstå at det ikke gir umiddelbare resultater. Botox i pannen gir huden en midlertidig pause fra rynkedannelsen, men påvirker ikke hudens naturlige fornyelsesprosess.

Huden vår gjennomgår en kontinuerlig prosess med fornyelse og regenerering gjennom hudsykluser. Hudceller blir hele tiden dannet i de dypere lagene av huden og forflytter seg gradvis opp mot overflaten. Når de når overflaten, dør de og blir en del av det ytterste hudlaget som til slutt kaster av seg som døde hudceller.

Denne naturlige prosessen hjelper til med å fornye huden og er avgjørende for å opprettholde en sunn, ungdommelig utseende. Når huden er ung, er denne fornyelsesprosessen rask og effektiv, men med alderen blir den langsommere og mindre effektiv. Dette fører til en opphopning av døde hudceller på overflaten av huden, som kan føre til at huden ser tørr, matt og ujevn ut.

Rynker og fine linjer oppstår også som et resultat av aldring og hudens naturlige fornyelsesprosess. Når huden mister sin elastisitet og fuktighet, blir den mer utsatt for rynker. Gjentatt ansiktsbevegelse, som smil, latter og bekymring, kan også føre til utvikling av dynamiske rynker, spesielt i områder hvor huden er tynnere og mer bevegelig, som rundt munnen, pannen og øynene.

Når Botox blir injisert i de spesifikke behandlingsområdene, reduseres aktiviteten til musklene som forårsaker rynker. Dette gir huden muligheten til å roe seg og hente seg inn, og de eksisterende rynkene glattes gradvis ut. Samtidig kan Botox bidra til å forhindre at nye rynker dannes ved å forhindre gjentatte muskelsammentrekninger som forårsaker rynkene.

Etter at Botox er injisert, kan det ta noen dager før man begynner å merke effekten, og det endelige resultatet vil bli gradvis mer synlig over tid. Vanligvis vil man begynne å se de første effektene av Botox innen 3 til 5 dager etter behandlingen. Den fulle effekten av behandlingen oppnås vanligvis innen 1 til 2 uker etter injeksjonen. Dette skyldes at Botox trenger tid til å virke i kroppen og påvirke de nevromuskulære forbindelsene som fører til muskelsammentrekning og rynkedannelse. Botox fungerer ved å blokkere frigjøringen av et signalstoff kalt acetylkolin, som normalt sender beskjeder fra nervene til musklene og får dem til å trekke seg sammen. Når Botox blokkerer denne kommunikasjonen, blir musklene midlertidig lammet, og de kan ikke lenger danne rynker ved å trekke seg sammen.

Det er denne muskelavslappende effekten som fører til at rynker glattes ut og huden blir mer jevn og ungdommelig. Botox er spesielt effektivt for å behandle dynamiske rynker, som dannes av gjentatt ansiktsbevegelse, for eksempel bekymringsrynker mellom øyenbrynene (sinnarynken), furer rundt øynene (kråketær) og rynker i pannen.

Etter Botox-behandlingen kan du forvente gradvis reduksjon av rynker og linjer i pannen i løpet av de neste dagene til ukene.

Effekten av Botox er midlertidig, og resultatene varer vanligvis mellom 3 til 6 måneder, avhengig av individuelle faktorer. Etter dette kan du velge å gjenta behandlingen for å opprettholde resultatene.

Pris

Hva koster botox i pannen? Botox er et reseptbelagt legemiddel, og koster mye for helsepersonell å kjøpe inn. Prisen for botox i pannen kommer an på du bare skal behandle linjene mellom øyenbrynene (sinnarynken), eller om du også skal behandle rynker i pannen, altså om du skal kjøpe 1 eller 2 områder med botox. Prisen varierer veldig, men i Oslo koster botox i pannen anslagsvis 1500 - 7500 kroner. Det er viktig å velge en seriøs aktør, og dersom du finner helsepersonell med kunstig lave priser bør du styre unna. Prisene for å fjerne rynker i pannen kan også bero på andre faktorer, for eksempel om du skal gå for helt andre behandlinger enn botox.

Risiko og bivirkninger av Botox i pannen

Botox i pannen er en vanlig kosmetisk behandling for å redusere synlige rynker og linjer i dette området. Selv om behandlingen er populær og gir mange positive resultater, er det viktig å være klar over at enhver gjennomtrenging av huden med sprøytespisser innebærer noen risikoer. Dette inkluderer muligheten for infeksjon, blødning, smerte, og utilsiktet vevsskade. Det er også en liten risiko for besvimelse (vasovagal synkope) i forbindelse med nålestikk.

Når det gjelder bivirkninger, er det viktig å forstå at muskelsvekkelsen er det som kalles forventet farmakologiske virkningen av botulinumtoksin i muskelvevet. Dette betyr at Botox fungerer ved å svekke muskler i området hvor det blir injisert. En mulig bivirkning er at botox sprer seg til områder man ikke ønsket å behandle. Det kan resultere i lammelse ut over injeksjonsområdet.

Som med alle injeksjonsprosedyrer, kan det også forekomme lokal smerte, betennelse, følelsesløshet, ømhet, hevelse, rødhet, infeksjon, blødning og blåmerker etter Botox injeksjonener. Nålerelatert smerte og angst kan føre til kortsiktige lavt blodtrykk og besvimelse. Det er også rapportert om anafylaktiske reaksjoner.

Det er viktig å merke seg at Botox-behandlingen for å redusere rynker i pannen anses som en off-label bruk av legemiddelet, noe som betyr at det ikke er alminnelig anerkjent for denne spesifikke bruken, selv om det er vanlig i praksis. Derfor bør du alltid konsultere en erfaren og kvalifisert medisinsk profesjonell før du vurderer Botox i pannen.

Selv om det er noen risikoer og bivirkninger forbundet med Botox-behandling, opplever de fleste pasienter positive resultater med en reduksjon av rynker og linjer i pannen. Det er viktig å velge en pålitelig og erfaren behandler for å sikre at behandlingen utføres trygt og med ønsket resultat.

Avslutning:

Botox har en rik historie som strekker seg tilbake til tidlig på 1800-tallet, og de færreste er klar over at botox startet med en dårlig lagret pølse. Med tiden ble botulinumtoksinet funnet å ha medisinske egenskaper og ble brukt til å behandle en rekke muskelrelaterte tilstander. I dag er Botox en anerkjent og effektiv behandling for å redusere flere medisinske tilstander. I løpet av 2000-tallet har det blitt en populær løsning for mange som ønsker å oppnå et mer ungdommelig utseende uten behov for kirurgi. Utviklingen stopper ikke, og i 2023 ble TrapTox et populært søkeord på TikTok. TrapTox innebærer at botox settes i trapezius muskelen for å redusere størrelsen slik Kim Kardashian har erkjent.

Botox i pannen kan være en effektiv metode for å redusere rynker og linjer i ansiktet. Som med alle medisinske prosedyrer, er det viktig å velge en erfaren behandler og være oppmerksom på både forventede resultater og potensielle risikoer og bivirkninger. Ved å gjøre grundig research og ha en konsultasjon med en fagperson kan du ta en informert beslutning om Botox-behandling og oppnå ønskede resultater med tillit.