¨

Store porer

Hva er store porer?

Pore er en liten åpning, og brukes særlig om hudkjertlenes åpninger. De synlige åpningene i huden er porene for talgkjertler og hår. Hvis porene tilstoppes kan det oppstå ulike betennelsestilstander, avhengig av hvilken type hudkjertel poren hører til. En kvise er et eksempel på en slik tilstand. Alle har porer på hele kroppen, bortsett fra i håndflatene og under fotsålene, fordi hele kroppen er dekket av hår i forskjellig tykkelse. Oljen/talget fra talgkjertelen vandrer oppover i poren for til slutt å smøre hudoverflaten. Dette er kroppens egen unike måte å sørge for naturlig fuktighet til huden på. Dette er en av kroppens fantastiske egenskaper som fungerer optimalt, helt til talgkjertlene plutselig produserer for mye talg. Dette kan for eksempel forårsakes av hormonelle endringer, stress eller feilernæring.

Hvorfor får man store porer?

Porestørrelse er først og fremst genetisk. Talgkjertlene fra brystet og opp er mer aktive enn på resten av kroppen, og kjertlene på nesen og i t-sonen er har i tillegg større porer. I dette området fylles ofte porene med mer talg, som grunnet døde hudceller tetter og utvider porene. Store porer eller problemer med tette porer kan også forårsakes av en ubalanse i hudens talgproduksjon. En fet hud har ofte større porer siden den produserer mer talg. Produksjonen styres av hormoner og en økt produksjon være følge av en hormonell ubalanse, som i puberteten eller overgangsalderen.

At porene oppleves større kan også komme av at huden har mistet sin elastisitet, ofte som et følge av hudaldring, røyking eller frie radikaler. Mye sollys påvirker også størrelsen på porene. UV-strålene bryter ned hudens kollagen og elastin, noe som gjør huden og porene mindre elastiske. Dette gjør at porene ikke lengre kan trekke seg sammen like enkelt, og de ser derfor større ut.

Hvilke behandlinger tilbyr dere for store porer?

Selv om porestørrelse først og fremst er genetisk er det noe du kan gjøre for å unngå at de blir tilstoppet eller strukket i størrelse.

Hvis du permanent plages av en hud med for høy talgproduksjon, er det viktig å bruke individuelt tilpassede hjemmeprodukter med aktive ingredienser som kan dempe talgproduksjonen. Man kan dessverre ikke krympe porene, men med en god hudpleierutine kan du unngå at de utvider seg mer, blir tilstoppet og dermed mer synlige. Når porene blir tette av talg og døde hudceller, dannes sorte eller hvite hudormer (komedoner). Det kan derfor være lurt å gjøre dyprens behandlinger i klinikk som tømmer porene for talg.

Det er viktig å være klar over at det er risiko og bivirkning forbundet med enhver behandling. Trykk på linkene overfor for å sette deg grundig inn i disse før du eventuelt bestiller time.

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål om hud!