¨

Rosacea

Hva er rosacea?

Rosacea er en kronisk inflammasjon i ansiktet hos voksne. Det er en sentrofacial erythem i variende grad – det vil si rødme i sentralt/ midtre del av ansiktet (nese, mellom bryn, kinn, hake).

Hvorfor får man rosacea?

Årsakene til rosacea er sol, store temperatursvingninger, varme bad (badstue  og lignende), ekstreme temperaturer, alkohol, varm mat eller drikke og sterk krydret mat. I tillegg kan også stress, sinne, hard fysisk anstrengelse, kortikosteroider, legemidler som utvider blodårene være årsaken til rosacea.

Hvilke typer rosacea finnes?

1. "Flushers og blushers"

Type 1 påvirker som regel nese, kinn og hake med erythem og teleangekstasier. Det er som oftest kvinner over 20 år som er rammet. Behandlingen består i å redusere rødme og forebygge utbrudd med aktive ingredienser som niacimide, azelainsyre, salisylsyre og antioksidanter.  

2. "Papulopustular rosacea"

Rammer regel store deler av ansiktet med hissig erythem, papler, pustler, noduler, uttalte teleangieskstasier og variabelt ødem. Denne typen behandles med aktive ingredisener som niacimide, azelainsyre, salisylsyre, a-vitamin, svovel og antioksidanter for å redusere rødme, talgproduksjon og kvisedannelse.

3. Rhinophyma:

Rhinophyma rammer nesen og gir en misdannelse på nesen grunnet overvekst av talgkjertler, fortykket hud, økt blodgjennomstrømming og nydannelse av blodårer. Kunden bør henvises til lege for behandling, men ved å redusere talgproduksjonen og evt kvisedannelse kan aktive ingredienser som a-vitamin, salisylsyre, svovel og azelainsyre være til hjelp.

4. Okkulær rosacea:

Okkulær rosacea, også kjent som øyelokkbetennelse eller øyekatarr kan gi irritasjon og svie i øynene og kan i verste tilfeller føre til blindhet. Behandles hos legen.

Aktuelle behandlinger og produkter:

Vår anbefaling er å starte med en hudscanning, hvor vi tar bilde av huden med en maskin (Visia hudskanner) som måler ulike tilstander i huden. Da får man en grundig analyse av huden og samtidig anbefaling av både produkter og behandling som passer til din hud. Vi har flere behandlinger som kan være aktuelle. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med forutgående dialog med ansvarlig lege.

Vi understreker at det er risiko forbundet med enhver behandling. Før man eventuelt bestiller time, er det viktig å sette seg inn i disse ved å trykke på linkene ovenfor.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål om hud!