¨

Hårtap

Hårtap hos kvinner og menn

Hårtap rammer dessverre både kvinner og menn, og hovedårsaken er som oftest gener og aldring. På fagspråket kalles denne formen for hårtap "androgen alopeci", og rammer uheldigvis ca. 75 % av alle menn, og 20 % av alle kvinner en eller annen gang i løpet av livet.

Vår erfaring er at tap av hår kan være en stor psykisk belastning for flere av våre pasienter. Mange forbinder tykt og sunt hår med ungdommelighet, og for mange er håret en viktig del av identiteten. Den psykiske påkjenningen kan være spesielt stor dersom man mister håret tidlig. Da er det lett å føle at man ser mye eldre ut enn man er, og at man er annerledes enn andre på sin egen alder. 5 % av norske menn begynner å miste håret allerede før de har fylt 20 år. Mange føler seg ikke vel med den nye hårsveisen, og bærer hodeplagg hele tiden for å skjule hårtapet. Mange kvinner mister også en del hår med alderen, men denne formen for hårtap er ofte mindre forutsigbar. Hårtapet skjer gjerne etter overgangsalderen, og utarter seg ikke på samme måte som håravfall hos menn.

Hva er årsakene til hårtap?

Årsaken til hårtap er sammensatt, men man vet at det mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT) har en medvirkende årsak. DHT gjør at hårsekkene tynnes ut og blir færre med tiden. Det er ingen fasit på hvordan hårtapet kan utviksle seg, da det beror på flere individuelle forhold. Som regel starter hårtapet ved at vikene blir mer og mer fremtredende, og håret på toppen av hodet blir tynnere og tynnere slik at man til slutt utvikler det som på folkemunne kalles "måne".

Hårtap hos kvinner kommer gjerne etter overgangsalderen, og i noen tilfeller i forbinelse med fødsel og amming.

Det er også noen felles faktorer som kan føre til hårtap både hos kvinner og menn:

  • Psykiske påkjenninger
  • Langvarig stress
  • Sykdommen alopecia areata
  • Spiseforstyrrelser eller underernæring
  • Kjemisk behandling
  • Hudsykdommer i hodebunnen

Behandlinger vi tilbyr mot hårtap

Vanity Beauty Clinic tilbyr ulike behandlinger mot hårtap:

Begge behandlingene innebærer mulig risiko for vanlige og sjeldne bivirkninger. Vi anbefaler at du setter deg grundig inn i disse ved å trykke på lenkene ovenfor før du eventuelt bestiller time.