¨

Aknearr

Hva er akne?

Kviser (akne) er svært vanlige å ha i ungdomstiden, og vil dessverre ofte kunne resultere i arrdannelse, og særlig om det ikke behandles riktig. Arrene som kommer etter kviser kalles aknearr. Disse arrene kan variere i størrelse og utseende, og kan oppleves som ganske skjemmende. Mange opplever aknearr som en betydelig psykisk belastning. I vår nettbutikk Vanity Shop selger vi flere produkter som effektivt reduserer akne:

Hva er aknearr? 

Arr er fast bindevev som oppstår som følge av en skade i et vev. I huden vil det dannes arr hvis skaden går ned i lærhuden. Arrdannelsen skjer ved at skaden først fremkaller en innvekst av bindevevsceller (fibroblaster) og små blodkar. Etterhvert blir det flere bindevevsfibre og færre blodkar, og arret mister farge og blir blekt.

Arr kan i mange tilfeller gi en viss skrumpning av huden. Dette er noe som ofte skjer etter f.eks brannskader. Arr kan både være atrofiske (nedsunkne) og hypertrofiske (opphøyde). Den vanligste arrtypen er atrofiske arr. Disse skyldes tap av bindevev i huden som følge av den tidligere betennelsen, og har utseende som et lite søkk i huden.

Aknearr er en vanlig hudtilstand som oppstår etter at akne, spesielt alvorlig akne, har leget. Disse arrene kan variere i form og størrelse, og vises oftest i ansiktet, hvor akne er mest fremtredende. Men de kan også oppstå på andre områder som er utsatt for utbrudd, som rygg, skuldre og bryst. Aknearr dannes når det dype laget av huden, dermis, blir skadet. Dette kan skyldes betennelse fra akne, som fører til tap av kollagen i huden. Resultatet er innsunkne eller forhøyde områder som skiller seg fra den omkringliggende huden, noe som gir et ujevnt utseende. Behandling av akne arr kan variere, og inkluderer metoder som laserbehandling, mikroneedling, og kjemiske peelinger, som alle kan bidra til å redusere synligheten av disse arrene.

Aknearr har ulike former

Arrene etter akne kan ha mange ulike former, og utseendet av arret vil derfor ha stor betydning for hvilken behandling som er egnet. Uavhengig av type, kan arrene bli rødaktige i fargen, dette kalles post-inflammatorisk erytem (PIE). I tillegg til, eller uten de aktuelle teksturendringene / arrene i huden, kan man også få pigmentendringer som følge av kviser. Pigmentendringene kan komme i form av brunaktige flekker, noe som er vanligere ved f.eks mørkere hudtyper. Slike arr kalles post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH).

Hvorfor får man aknearr?

Arrdannelse som følge av akne er vanlig, men ikke alle får dette. Arrdannelsen synes å skyldes en unormal sårtilheling i den betente huden som resulterer i en ubalanse mellom bindevevsnedbrytingen og oppbyggingen. Som resultat får man enten for mye, eller for lite bindevev i forhold til det omliggende vevet, og det gir en annen tekstur og / eller farge.

Man har også sett at det trolig foreligger en ulik immunsystem respons hos de som danner aknearr, mot de som ikke gjør det.

Hvilke behandlinger vi tilbyr mot aknearr

Mange spør oss hvordan de kan bli kvitt eller redusere aknearr. Behandling er vanskelig, men det finnes ulike alternativer som kan forbedre akne arrene. Klemming av akne anbefales generelt ikke da det øker betennelsen i området, og risikoen for å få akne arr.

Arrenes utseende (størrelse, dybde, farge samt lokalisasjon) må tas i betraktning. I tillegg er det viktig å ha realistiske forventninger i forkant av behandlingen, og man må vite at akne arr nesten aldri kan fjernes helt. Det er ofte nødvendig med flere behandlinger for å oppnå en tilfredsstillende forbedring. Ofte er kombinasjonsbehandlinger nødvendig for å få tilstrekkelig resultat.

Det er anbefalt med et individuelt tilpasset hudpleieprogram med aktive ingredienser til hjemmebruk, samtidig som man gjør jevnlige klinikkbehandlinger. Flere av behandlingene i klinikk regnes som aggressive, man må derfor regne med noe «nedetid» etter behandling i form av rødhet, flassing og hevelse. Dette avhenger av hvilken behandling det er. Det er også noen behandlinger man ikke burde gjøre på sommerhalvåret da huden blir svært solsensitiv. Etter alle slike behandlinger er det derfor ekstremt viktig med solbeskyttelse hver dag.

Dersom du er usikker på hvilken behandling som vil passe til din hud anbefaler vi å starte med en hudscanning. Det vil da bli tatt bilde av huden din med en spesiell maskin som måler ulike tilstander i huden. Man får da en grundig analyse av huden samt anbefaling av både hjemmeprodukter og behandling.

Disse behandlingene kan hjelpe mot arr generelt og aknearr spesielt:

Les om hva du kan forvente av behandlingene, samt mulig risiko og forventede bivirkninger ved å trykke på linkene.

Ofte stilte spørsmål om aknearr

  1. Hvordan bli kvitt akne? For å unngå akne bør du tenke forbyggende. I Vanity Shop selger vi produkter som motvirker uren og tilstoppet hud og a-vitamin kosttilskudd som hindrer at akne oppstår.
  2. Hvordan fjerne aknearr med laser? Laserbehandling er en populær metode for å redusere akne arr. Denne prosedyren bruker fokusert laserlys for å skape et kontrollert traume i huden. Les om om Erbium:YAG her.
  3. Hvilke behandlinger har dere mot aknearr? Vi tilbyr flere behandlinger mot akne arr. Hvilken behandling som anbefales varierer fra pasien til pasient, men som regel er det en kombinasjon av kjemiske peelinger, laserbehandlinger og microneedling. Disse metodene kan forbedre huden ved å fjerne eller redusere arr.
  4. Kan laser fjerne arr i ansiktet? Vår Erbium:YAG laser er effektiv mot arr i ansiktet. I noen tilfeller kan vi kombinere laserbehandlinger med microneedling og fillers for å få et best mulig resultat.

Har du spørsmål om aknearr?

Ikke vær redd for å ta kontakt om du har spørsmål om akne arr. Våre behandlere forsøker å svare på generelle spørsmål på chat og e-post, men ønsker du mer skreddersydde svar eller rådgivning, anbefaler vi at du setter opp en konsultasjonstime så vi kan se på dine akne arr og anbefale et behandlingsregime.