¨

Arr / Aknearr

Hva er arr / akne arr?

Arr er fast bindevev som oppstår som følge av en skade i et vev. I huden vil det dannes arr hvis skaden går ned i lærhuden. Arrdannelsen skjer ved at skaden først fremkaller en innvekst av bindevevsceller (fibroblaster) og små blodkar. Etterhvert blir det flere bindevevsfibre og færre blodkar, og arret mister farge og blir blekt.

Arr kan i mange tilfeller gi en viss skrumpning av huden. Dette er noe som ofte skjer etter f.eks brannskader. Arr kan både være atrofiske (nedsunkne) og hypertrofiske (opphøyde). Den vanligste arrtypen er atrofiske arr. Disse skyldes tap av bindevev i huden som følge av den tidligere betennelsen, og har utseende som et lite søkk i huden.

Kviser (akne) er svært vanlige å ha i ungdomstiden, og vil dessverre ofte kunne resultere i arrdannelse, og særlig om det ikke behandles riktig. Arrene som kommer etter kviser kalles akne arr. Disse arrene kan variere i størrelse og utseende, og kan oppleves som ganske skjemmende. Mange opplever akne-arr som en betydelig psykisk belastning.

Arrene etter akne kan ha mange ulike former, og utseendet av arret vil derfor ha stor betydning for hvilken behandling som er egnet. Uavhengig av type, kan arrene bli rødaktige i fargen, dette kalles post-inflammatorisk erytem (PIE). I tillegg til, eller uten de aktuelle teksturendringene / arrene i huden, kan man også få pigmentendringer som følge av kviser. Pigmentendringene kan komme i form av brunaktige flekker, noe som er vanligere ved f.eks mørkere hudtyper. Slike arr kalles post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH).

Hvorfor får man arr / akne arr?

Arrdannelse som følge av akne er vanlig, men ikke alle får dette. Arrdannelsen synes å skyldes en unormal sårtilheling i den betente huden som resulterer i en ubalanse mellom bindevevsnedbrytingen og oppbyggingen. Som resultat får man enten for mye, eller for lite bindevev i forhold til det omliggende vevet, og det gir en annen tekstur og / eller farge.

Man har også sett at det trolig foreligger en ulik immunsystemrespons hos de som danner arr, mot de som ikke gjør det.

Hvilke behandlinger vi tilbyr mot arr / akne-arr

Mange spør oss hvordan de kan bli kvitt eller redusere akne arr. Behandling er vanskelig, men det finnes ulike alternativer som kan forbedre arrene. Klemming av akne anbefales generelt ikke da det øker betennelsen i området, og risikoen for å få arr.

Arrenes utseende (størrelse, dybde, farge samt lokalisasjon) må tas i betraktning. I tillegg er det viktig å ha realistiske forventninger i forkant av behandlingen, og man må vite at akne arr nesten aldri kan fjernes helt. Det er ofte nødvendig med flere behandlinger for å oppnå en tilfredsstillende forbedring. Ofte er kombinasjonsbehandlinger nødvendig for å få tilstrekkelig resultat.

Det er anbefalt med et individuelt tilpasset hudpleieprogram med aktive ingredienser til hjemmebruk, samtidig som man gjør jevnlige klinikkbehandlinger. Flere av behandlingene i klinikk regnes som aggressive, man må derfor regne med noe «nedetid» etter behandling i form av rødhet, flassing og hevelse. Dette avhenger av hvilken behandling det er. Det er også noen behandlinger man ikke burde gjøre på sommerhalvåret da huden blir svært solsensitiv. Etter alle slike behandlinger er det derfor ekstremt viktig med solbeskyttelse hver dag.

Dersom du er usikker på hvilken behandling som vil passe til din hud anbefaler vi å starte med en hudscanning. Det vil da bli tatt bilde av huden din med en spesiell maskin som måler ulike tilstander i huden. Man får da en grundig analyse av huden samt anbefaling av både hjemmeprodukter og behandling.

Disse behandlingene kan hjelpe mot arr/ akne arr:

Les om hva du kan forvente av behandlingene, samt mulig risiko og forventede bivirkninger ved å trykke på linkene.

Ta gjerne kontakt om du lurer på noe!